Gündem

1 Mayıs

Merhaba arkadaşlar, günün anlam ve önemine binaen size 1 mayıs hakkında ki bilgi ve düşüncelerimi aktaracağım ilk olarak 1 mayısın tarihsel gelişimine bakacak olursak ;

1 mayıs ilk kez 1856’da Avustralya’nın Melbourne kentinde taş ve inşaat işçileri, günde sekiz saatlik iş günü için Melbourne Üniversitesi’nden Parlamento Evi’ne kadar bir yürüyüş düzenlediler.

1 Mayıs 1886’da Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu önderliğinde işçiler günde 12 saat, haftada 6 gün olan çalışma takvimine karşı, günlük 8 saatlik çalışma talebiyle iş bıraktılar. Chicago(Şikago)’da yapılan gösterilere yarım milyon işçi katıldı. Luizvil’de (Kentaki) 6 binden fazla siyah ve beyaz işçi, birlikte yürüdü. O dönemde Luizvil’deki parklar, siyahlara kapalıydı. İşçiler, sokaklarda yürüdükten sonra hep birlikte Ulusal Park’a girdi. Her eyalet ve kentte, siyah ve beyaz işçilerin birlikte yaptığı gösteriler, gazeteler tarafından, ‘Böylece önyargı duvarı yıkılmış oldu’ şeklinde yorumlanmıştı.

Bu gösteriler 1 Mayıs’ı izleyen günlerde tüm harareti ile devam etti ve 4 Mayıs’ta kanlı Haymarket Olayı’na yol açtı. Uygulanan yasal baskılarla bu gösterinin tekrarlanması engellendi. 14 Temmuz-21 Temmuz 1889’da toplanan İkinci Enternasyonal’de Fransız bir işçi temsilcisinin önerisiyle 1 Mayıs gününün tüm dünyada “Birlik, mücadele ve dayanışma günü ” olarak kutlanmasına karar verildi.

Türkiye’de ise 1923 yılında ilk olarak 1 mayıs kutlamaları yapıldı. Sonrasında utanarak hatırladığımız 1977 kanlı 1 mayıs olayı gerçekleştir kutlamalar sırasında 34 kişi öldü. 136 kişi yaralandı… 2009 yılında ise 1 Mayıs  resmi tatil ilan edildi. Ve artık işçiler daha özgürce kutlayacaklardı bayramlarını.

 

Fakat 1889 yılından bu yana 1 Mayıs işçi- emek ve dayanışma – gününün kapsamı da değişti. Ülkemiz bazında konuşacak olursak 1 mayısın gelişimine en önemli katkıları işçi sendikaları sağladı. Fakat zamanla sendikalarında kapitalizme ayak uydurmasıyla eskisi gibi işçiler için gerekli katkıları sağlayamadılar. Günümüzde ise işçi bayramı işçiler için sadece o günün tatil edilmesi olayında öteye gitmedi. Fakat bu günü işçiler dışında ülkemizde hemen hemen her tabakadan insanında kutladığı bir gün haline geldi. Örnek verecek olursak 23 Nisan’ı çocukların kutlamayıp onlara yönelik etkinlikler yapılmayıp büyüklerin kutladığı gün haline gelmesi durumunda ortaya çıkacak trajikomik olayı düşünmenizi isterim bu sebeple 1 Mayıs’ta işçilere yönelik etkinliklerin etkinliklerin olmasının kutlamalardan daha çok yarar sağlayacağı kanaatindeyim. Ayrıca bu bahsettiğim unsurlarda en önemli görev ilgili sendikalara düşüyor tabiki de. Kuruluş amaçlarının yegane temeli hitap ettikleri kitleye gerekli refahı sağlamaktır. Gelecek dönemlerde umuyorum ki bahsettiğimiz hatalı noktaları göz önünde bulundurarak gerekli çalışmalar yapılır.  Unutmayalım ki toplumun her kitlesinin refahı demek ülkenin refahı demektir. Hele ki ekonomik açıdan önemi olan bir topluluğun refahı demek onların daha verimli çalışması demektir. Dilerim ki gelecek yıllarda onlarında önemle beklediği bir tarih haline gelir 1 Mayıs

Yorum Yap
1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
(1 oy, ortalama: 5,00, 5 üzerinden )
Loading...

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

En Popüler Yazılar

Sosyal Eleştiri olarak sizlere dizi film oyun vb. birçok kategoride eleştiriler ve öneriler sunuyoruz. Bununla kalmayıp hayattan tecrübeler ve günümuz medyasından birçok gelişmeyi de sizlere aktarıyoruz.

Copyright © 2017 Sosyal Eleştiri. Created byPYLOP

To Top