Bugün ki yazımda aranan mesleklerin neler olduğunu ve aslında hangi alanlarda ilerlememiz gerektiğinden bahsedeceğim.
Aranan meslek iki ana başlığa ayrılır;
Yeteneklere Uygun Meslek
Tecrübeye Uygun Meslek
İlk olarak yeteneklere göre olan mesleklerle başlayalım. Bir örnek üzerinden ilerlersek bu örnek kuşkusuz Bill Gates’dir. Yıllarca okumanın,birikiminin üzerine babasının baskısıyla Harvard Hukuk Fakültesini okumaya başladı ve daha sonra hukukun ona uygun olmadığını, yazılım ve bilgisayar üzerine kendini geliştirmek istemesiyle beraber okulunu bıraktı. Dünyanın en zengin insanı olmasını sağlayan yazılım, aslında onun eşsiz bir yeteneğiydi. Defalarca deneyerek sistem hatalarını geliştirerek yeteneğini ön plana çıkardı.
Günümüz öğrencilerimize baktığımızda ise gördüğümüz yetenekler üzerine değil daha çok bilgili oldukları ama ilgisiz oldukları mesleklere yöneldiklerini görüyoruz. Bence kesinlikle büyük bir hata. İnsanların yetenekli oldukları mesleklere yönelmeleri gerekmektedir. Masa başında hesap kitap yaparken bir yandan harika çizimler çıkaran insanlar var. Neden tüm hayatını hesap yaparak heba etsin ki? Aynı şekilde çizim yapamayan, çizim hakkında yeteneğe sahip olmayanlar neden bu zulümü çeksinler? Hatalar silsilesi mi? Bir şekilde çocukların erken yaşta bilgili öğretmenlerimiz, danışmanlar hatta ilgili aileler ile beraber çocukları yeteneklerine göre yönlendirilmelidir.
Bir diğer ana başlığımız ise Tecrübeye Uygun Meslek.
Yıllarca emek verdiğimiz; yeteneklerden ziyade, deneyerek, yanılarak veya eğitim ile beraber başarılı olmak. Edison gibi hatta Cristiano Ronaldo gibi. Bu insanlar yeteneklerinden daha çok çalışarak başarmış insanlar. Yeteneklerini bir kenara bırakıp, belki de yanlış yönlendirildiler. Ben bu düşünceye her zaman karşı çıkmışımdır. Yıllarca okuduğunda mesleği eline aldığında herhangi bir başarısızlıkta o meslek size zindan olur. En azından kendi açımdan öyle. Mesela ben Sosyal Eleştiri‘de yazı yazabiliyorsam yeteneklerim buna el verişli ise ve bu işte diğer mesleğimden daha başarılı olacaksam neden yıllarca okudum, çalıştım veya öğrettim? Tecrübe tabi ki çok değerli bir materyal ama kim için önemli?
Çevremde ki insanlar için mi? Kendim için mi?