Gibi, uzun zamandır Türk sinema televizyon alanında gördüğüm en iyi yapımlardan biri. İzlemeyi epeydir itelediğim bu diziyi gerçekten güncel olduğum gibi yazmak istedim. Bu yazıyı öneri değil de biraz eleştiri mahiyetinde yazacağım şimdiden iyi okumalar.
Gibi dizisi daha final yapmadan bile Türk komedi tarihinde çok önemli bir noktaya geldi desem yalan olmaz. Birçok mizah türünde, farklı komedi yapımlarını izleyen biri olarak net olarak söyleyebilirim Gibi Türkiye’den çıkan çok özel işlerden biri. Bunu nasıl başarmışlar ve beni en çok hayran bırakan şeyler neler gelin bunlara bir değinelim.
Öncelikle toplumun her kesiminden insana hitap eden ve bir anda çığ gibi büyüyen bir kitleye ulaşmak kolay iş değil ve bunu Türkiye’de daha önce çok denenmemiş bir mizah diliyle yapıyorlar. Alışılageldik Türk komedi dizi/film mantığından uzakta ve çok samimi bir şekilde sunuyorlar. Dizinin bence en iyi olduğu nokta senaryosu ve oyunculukları. İşin senaryo kısmında replikler o kadar güzel yazılmış ki bir noktadan sonra acaba burası doğaçlama mı? gibi tepkiler vermemek elde değil. Bunu söylememin sebebi ise kesinlikle dizinin bu kadar akıcı olması. Ben bu yazıyı yazana kadar toplamda 19 bölüm yayınlandı ve içlerinden sadece iki tanesi benim açımdan kötüydü diğerleri hep belli bir seviyenin üstündeydi.
Öte yandan oyunculuk kısmına gelirsek başta Feyyaz Yiğit ve Kıvanç Kılınç gerçekten bu iş için en doğru kişiler olmuş. Çok klişeleşmiş bir laf vardır ya “abi birini başkası oynasa asla böyle bir dizi olmazdı” tam o türden seçimler. Birbirleri arasındaki kimya o kadar iyi ki görece kötü esprilerde bile bir şekilde seyirciye izletip güldürtüyor kendisini. Zaten böyle bir havayı yakalarsa bir dizi beğenilmeme ihtimali yok. Bir parantez de Ahmet Kürşat Öçalan’a açmak lazım 2. sezon da diziye daha fazla dahil edilmiş olması şahane gerçekten. Çünkü cidden çok komik bir yüz ifadesiyle harika bir performans sergiliyor. Özellikle anlık çıkışlarına bayıldım.
Gibi’yi izlerken diyaloglar bana hep böyle bir Ölümlü Dünya’yı anımsattı ve bu gerçekten hoşuma gitti çünkü Türkiye’de uzunca zamandır komedinin yapılış şekli bu kadar monotonlaşmışken böyle yapımlar görmek insanı mutlu ediyor. Uzun lafın kısası Gibi umarım 3, 4 sezon daha bu kalitede içerikler çıkartmaya devam eder ve bolca tüketiriz.