Watchmen(2009)
Filmin oyuncu kadrosunda The Conjuring’den tanıdığımız Patrick Wilson, The Walking Dead’ın Negan’ı Jeffrey Dean Morgan, Malin Akerman, Jackie Earle Haley, Matthew Goode, Billy Crudup gibi isimleri ve daha nice başarılı ve tecrübeli oyuncuyu barındıran filmin yönetmenliğini ise 300, Man of Steel, Dawn of the Dead gibi filmlerin yönetmenliğini yapan Zack Synder üstleniyor.
Film alternatif bir evrende 1985 yılında geçiyor. Soğuk savaşın neredeyse sıcak çatışmaya dönüp, Dünya’nın dengelerini değiştirebilecek iki ülke olan Amerika ve Rusya arasındaki nükleer gerilim gittikçe tırmanmaya başlamış, hatta tepe noktaya ulaşmıştır. İşte böyle bir dönemde Watchmen isimli bir süper kahraman grubunun eski üyesi olan Komedyen(Jeffrey Dean Morgan) öldürülmüştür. Rorschach(Jackie Earle Haley), Komedyenin ölümünü araştırıp, sorgularken olayın arkasında çok daha büyük bir komplo olduğunu fark edecektir ve bu komployu gün ışığına çıkarmaya çalışacaktır. Bunun için de arkadaşlarına ulaşıp, onları toplayıp uyarması gerekecektir.
Filmimizin konusu genel olarak bu şekilde diyebiliriz. Aslında çok daha derin ve karmaşık ama sanırım ben tam olarak aktarmayı becerememiş olabilirim. Şimdi filmin olumlu ve olumsuz kısımlarına geçmek istiyorum İzninizle.
Öncelikle olumlu kısımları inceleyelim:
Oyunculuklar kesinlikle çok başarılıydı. Watchmen bir çizgi roman filmi ve oldukça da farklı ve başarılı bir çizgi romandır. Okumayanların okumasını öneririm. Karakterleri beyazperdeye oldukça güzel bir şekilde aktarmışlar. Komedyen(Jeffrey Dean Morgan), Rorschach(Jackie Earle Haley), Adrian Weidt(Matthew Goode), Dr. Manhattan(Billy Crudup), Nite Owl(Patrick Wilson) ve belki sayamadığım diğer oyuncular, hepsi tam anlamıyla rollerinin altından kalkıp, çizgi romandaki karakterlerini çok güzel yansıtmayı başarmışlar.
Film, sadece bir karakteri temel almaktan ziyade, bütün karakterlere az ya da çok değinmiş. Yaşadıklarını, geçmişlerini ve kafa yapılarını daha iyi anlamamıza olanak sağlıyor. Kimin hangi hareketi neden yaptığını anlamamızı kolaylaştırmış.
Filmde süper gücü olan ya da olmayıp da kahraman olmaya çalışan kişilerin hikayelerini izliyoruz. Bu bize süper kahramanların insani yönünü, aynı zamanda süper kahramanların her zaman süper olamayacağını, onların da çok zor durumda kaldıklarını ve çok zor kararlar vermek zorunda kaldıklarındaki çaresizliklerini de görebiliyoruz. Bu filmi kesinlikle izlenir kılan etmenlerden biri.
Film çizgi romanı başarılı bir şekilde ve çok değiştirmeden güzel bir şekilde aktarmış. Bu yüzden Watchmen çizgi roman olarak nasıl sürükleyici ve merak uyandırıcı bir çizgi roman olmayı başardıysa, filmde o denli sürükleyici olmayı başarmış.
Filmin müzikleri kesinlikle mükemmeldi diyebilirim.
Olumsuz kısımlara bir bakalım:
Filmin süresi 3 saat 35 dakika. Bu gerçekten çok uzun bir süre. İzlerken gerçekten yorabiliyor.
Bu kişiden kişiye değişmekle birlikte film oldukça fazla cinsellik, şiddet içeriyor. Bu konuya duyarlı, rahatsız olan izleyici arkadaşlarımız için sıkıntı olabilir.
Sonuç olarak:
Watchmen, uzun süresine rağmen benim için kesinlikle başından sonuna kadar sıkmadan izlettiren bir film oldu. Filmin felsefik , politik yanı bu filmi diğer çizgi roman uyarlamalarından ayırıyor ki zaten Alan Moore farklı işlerin, kaliteli işlerin adamı. Zack Synder’da bence filmi kesinlikle oldukça güzel uyarlamış ve aktarmış. Ben izleyin derim.
