Dizi Eleştirileri

Yaratılan (2023)

Çağan Irmaktan Netflix zulmüne son. Böyle iddialı bir laf ile girmek istedim çünkü Netflix Türkiyeden çıkan işleri beğenmeyen büyük bir çoğunluğun içinde yer alanlardandım. Fakat bu iş, bundan sonrası için her şey daha farklı olur mu düşüncesini aklıma getirmedi değil. Böyle üst perdeden yazıyı açtım fakat şunu baştan söyleyebilirim ki yapılan işi çok sevmeme rağmen bir o kadar da eksik görmek beni üzdü. Özellikle Çağan Irmak gibi her zaman altı dolu karakter yaratma işini beceren bir insanın yan karakterlerin hikayelerini işleme konusunda böyle bir performans beklemezdim. Tabii eksikleri olsa da böyle bir işi seyirciye sunduğu için de hocayı kutlamak lazım, kaldı ki kendisi de verdiği bir röportaj esnasında heyecanını şöyle dile getiriyor;

Epikten, büyük şeyler söylemekten korkar olduk. Şimdi daha çok kısa, samimi, hayat kadar güzel filmlerin arkasına saklanıyoruz. Ben sinemanın bu kadar macerasız olmamasını istiyorum artık.

Bu kısım benim için çok değerli çünkü, Çağan Irmak şu dönemde duygusal bir dram filmi yada romantik komedi yapsa gerçekten izleyicisini toplayıp bir sonraki filmini finanse edebilir. Buna rağmen yeni bir şeyler denemek ve bunu denerken bu kadar kaliteli bir şekilde kendini anlatabilmek çok değerli bence. Buradan gelelim işin kendini anlatma kısmına, çoğu zaman bir film yada dizide senaryo ne kadar iyi olursa olsun çekimler harikulade açılarla donatılsın, rolün üstüne verildiği oyuncudur işi anlattıran diye düşünüyorum. Çünkü kağıt üstünde düşlediğimiz yada düşündüğümüz şeyleri seyirciye geçirebilmemiz için ana etmen oyuncu ve tabii oyunculuk. Bu konuda öyle iyi seçimler yapmış ki Çağan Irmak, helal olsun dedirtti. Erkan Kolçak Köstendil ve Taner Ölmez kendi kişisel işlerinde de ciddi başarıları olan ve yüksek izleyici kitlesine sahip insanlar. Bu projeye ve karakterlerine kattıkları performans bambaşka olmuş. Özellikle Taner Ölmez’in oynadığı karakterlerin farklılığını ve hepsine bu kadar iyi adapte olduğunu görünce özel bir tebrik yazmadan geçmek istemedim. Öte yandan Şifanur Gül ise benim daha eski yazılarımdan birinde bahsettiğim ve beğendiğimi söylediğim bir oyuncuydu. Ben bu işte ona yer verilmesine çok sevindim çünkü dijital platforma yaptığı dizilerle bence kendini hem çok geliştirmiş hem de bu dinamikte kendini rahat hissederek oynuyor gibi gözlemledim.

Gelelim benim konuşmaktan en çok keyif aldığım konulardan görüntü yönetmenliği ve kurgu konusuna. İşim gereği dizi filmlerde kullanılan görsel ve ses efektlerini, anladığım kadarıyla kamera açılarını ve kurgu mentalitesini yıllar içerisinde gerçekten oturttum. Bu da tabii bir diziye kendini kaptırsan bile arada gözünden kaçmayan hatalar yada çok ilgi çekici sahneler yakalamayı sağlıyor. Ben özellikle dizinin başlangıç ve bitiş sahnelerindeki bağlantının güzel bir şekilde tamamlanmasını, Flashback sahnelerini kurguda çok iyi yerlere oturtmalarını beğendim. Çünkü sizi anda ve akışta tutarak bir anda üç, dört bölüm izlemenizi sağlıyor. Öte yandan kullanılan müzikler ve sahnenin yapısı gereği kullanılan ses efektleri de kompozisyonlara gayet uygundu. Burada beni rahatsız eden tek şey görsel dünya olarak elinde bir sürü asset bulunduran bir dizinin çok tipik cut’lar ve açılarla çekilmiş olmasıydı. Ben biraz daha işin içine kamera oyunlarının katılmasını beklerdim.

Özetlemeye geçmeden dizi ile ilgili benim notumu 8’den 7 ye düşüren şeyi de söylemezsem olmaz. Bu bir puanı gerçekten senaryonun derinliğine verilmemiş vakitten kırdım. Böyle güzel bir hikaye alıntılarken sadece başrollere dikkat çekip yan rollerin ekranda iyi bir süre kapsamasına rağmen girilmeyen hikayeleri beni hiç tatmin etmedi. Hatta yer yer başrolün bile kendi geçmişiyle çelişir davranması çok garip geldi. Özellikle mektep için yanıp tutuşan Ziya’nın bir anda kendini İhsan hocanın hikayesinde bulması, bana aceleye getirilmiş vibe’ını verdi ne yalan söyleyeyim. Özetle Yaratılan herkesin bir hafta sonu, hazırda kış gelmiş dışarı çıkmayayım diyerek yorgan altından izleyebileceği iyi bir iş olmuş. İyi seyirler…

Yorum Yap
1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
(1 oy, ortalama: 5,00, 5 üzerinden )
Loading...

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

En Popüler Yazılar

Sosyal Eleştiri olarak sizlere dizi film oyun vb. birçok kategoride eleştiriler ve öneriler sunuyoruz. Bununla kalmayıp hayattan tecrübeler ve günümuz medyasından birçok gelişmeyi de sizlere aktarıyoruz.

Copyright © 2017 Sosyal Eleştiri. Created byPYLOP

To Top