Dizi Eleştirileri

1899 (2022)

1899 aslında dizi önerisi olarak yazmak istediğim ama hakkında biraz daha detaylı konuşmaya karar verdiğim bir dizi oldu. Bilindiği üzere Dark’ın yapımcıları, Baran bo Odar ve Jantje Friese’inelin imzalı bu dizi Netflix’e çıktığı andan itibaren büyük bir etki yarattı gerçekten. Tabii Wednesday şu an kendi dışında tüm dizilerin hype’inin söndürdü orası ayrı bir yazının hikayesi. Dizi, Londra’dan New York’a doğru yola çıkan bir buharlı gemideki yolcuların bir gemi ile karşılaştıktan sonra değişen hikayelerini anlatıyor.

Öncelikle bu diziyi izlerken bende oluşan ilk düşünce şu oldu. “ya bu Matrix ne iyi seriymiş be abi” Bunu söylüyorum çünkü hikayenin akışında gerçek ve simülasyon ayrımını gördüğünüz yerlerde sizde öyle hissedeceksiniz. Peki bu iddialı konuyu ve hikayeyi ne kadar iyi aktarabildiler? İşte bence burada biraz sorunlar var, kesinlikle hikaye ve hikayenin ana nesneleri çok iyi işliyor dizide hakkını vermek lazım. Piramitten, böceğine kadar fakat hikayenin ana unsuru olan karakterler ve yan karakterlere dahil birçok şeyin de iyi aktarılmadığını düşünüyorum. Özellikle ana kadroyu görece bol seçip hikayelerini yarım yamalak vermeleri benim hiç hoşuma gitmedi. Kaptanın ailesi ile ilgili hikaye bile tam anlamıyla seyirciye aktarılmıyor. Öte yandan bu yapımcı abilerimizin bizi meraklandırma heveslerini Dark’tan hatırlıyorum evet ama bunu yaparken bazen gerçekten o kadar göze batırıyorlar ki, seyirciye bu dünyanın gerçekliğini aktarmak konusunda sınıfta kalıyorlar.

Oyunculuk konusu ise benim artık Netflix dizileri özelinde çok yadırgamadığım bir noktada. Çünkü çok hızlı ve fazla içeriğin üretilme hevesi ve tabii ki kazandırdığı para bu konulara çok da dikkat göstermemelerine sebep oluyor. Benim gerçekten oyunculuğundan tatmin olduğum tek karakter Daniel’i oynayan Aneurin Barnard diyebilirim. Diğer oyuncular diziyi kötü bir noktaya çekmese de bence vasatın üstünde bir oyunculuk söz konusuydu. Öte yandan bu dizinin ikinci sezonu da gelecek gibi duruyor çünkü dizinin bittiği nokta bizi çok farklı bir noktaya götürdü. Dizinin ileriki sezonları için tek beklentim umarım farklı simülasyonlar var tümevarım hikayesinde sırf maddi amaçlar uğruna uzattıkça uzatıp boş bölümler izletmemeleri.

Dizi ile ilgili yorumlarımı toparlamak gerekirse ben 1899’un izlenebilir tam olarak Dark’ın ilk sezonundaki kalitesine çok yakın olmayan fakat hikaye akışını iyi ayarlamış ve kullandığı nesnelerle seyirciye yeni dünyalar gösteren bir iş olmuş. Ben yer yer özel efekt kullanımlarını ve sahnelemeleri çok beğendim, prodüksiyon konusunda iyi iş çıkarmışlar. Öte yandan müzikleri çok beğendiğimi söyleyemiyorum. Intro kısmında ise bence biraz daha karanlık tonlara gidilebilirdi. Şimdiden İyi seyirler…

Yorum Yap
1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (Henüz oy verilmedi)
Loading...

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

En Popüler Yazılar

Sosyal Eleştiri olarak sizlere dizi film oyun vb. birçok kategoride eleştiriler ve öneriler sunuyoruz. Bununla kalmayıp hayattan tecrübeler ve günümuz medyasından birçok gelişmeyi de sizlere aktarıyoruz.

Copyright © 2017 Sosyal Eleştiri. Created byPYLOP

To Top