Film Önerileri

Transit (2018)

Bugün uzun zamandır yazmak istediğim bir seriye başlıyorum ve gerçekten benim için çok heyecanlı. Neden bu heyecan derseniz Avrupa sinemasını çok az takip ettiğim için çok fazla öneri yada eleştiri yazısı yazamıyordum. Artık bu son buldu ve gerçekten çok hoşuma giden, aşırı kaliteli değil ama izlediğinizde sizde çok garip hisler bırakacak bir film ile karşınızdayım. Bir Christian Petzold filmi olan Transit.

Öncelikle filmin konusuna bakacak olursak, film faşist bir devletten kaçmak için ölü bir yazarın yerine geçen mültecinin hayatını ve başına gelenleri anlatıyor. Dönem filmlerine aşırı ilgisi olan bir insan olduğum için filmin konusunu gördüğüm gibi hemen izledim ve gerçekten beklediğim her şeyle de karşılaştım. Bunlardan en önceliklisi ise Georg karakterinin film boyunca verdiği o aşırı bunaltıcı ve ne yapacağını bilmez tavırları. Karakter aslında çok zorlu ve kısır bir olay örgüsünde o kadar güzel akmış ki, filmin başlarında onu izlerken yaşadığınız duygu ile filmin sonuna doğru yaşadığınız duygu çok farklı oluyor. Tabii burada ayrı bir parantez de Franz Rogowski’ye gerçekten çok özel bir performans sergilemiş. Daha önce herhangi bir filmini izlememiştim ama hemen birkaç filmine bakacağım.

Belirli bir döneme ışık tutan filmlerde benim en çok değer verdiğim şey yönetmenin perspektifidir. Çünkü o dönem hakkında herkesin farklı bir fikri vardır ve yaşanılanlara bir sürü bakış açısından kitaplar yazılıp, filmler çekilmiştir. Bu kadar bilgi ve yorumun arasında böyle güzel ve eşsiz bir hikayeye odaklanıp çok tatlı bir iş çıkarmak Petzold’a yakışmış gerçekten. Filmin belki bir sıkıntısı belki de seyircide bu etkiyi bırakmak istemesi olabilir ama bana yan karakterleri tanıtmaya başladığı ve Georg karakterinin yazarlığa geçiş kısımları biraz kopuk geldi. Buranın kurgusunun o kadar iyi olmadığını düşünüyorum.

Özetle Transit, uzun zamandır tükettiğim iyi içeriklerden biri oldu. Anlatmak istediği şeyi ağır işleyen, yönetmen perspektifi gerçekten iyi olan ve bir takım psikolojik travmaların iyi sahnelendiği bu filmi hiç zaman kaybetmeden izleyin derim. İyi Seyirler…

https://mubi.com/films/transit-2018

Yorum Yap
1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (Henüz oy verilmedi)
Loading...

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

En Popüler Yazılar

Sosyal Eleştiri olarak sizlere dizi film oyun vb. birçok kategoride eleştiriler ve öneriler sunuyoruz. Bununla kalmayıp hayattan tecrübeler ve günümuz medyasından birçok gelişmeyi de sizlere aktarıyoruz.

Copyright © 2017 Sosyal Eleştiri. Created byPYLOP

To Top